Forró csoki
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 csésze tej (vagy növényi tej)
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozott vagy cukrozatlan, ízlés szerint)
- 2 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 1/4 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
- 1/4 csésze étcsokoládé (darabokra törve vagy reszelve)
- Tejszín vagy habtejszín a tálaláshoz (opcionális)
- Tetejére: csokoládé reszelék, pillecukor vagy fahéj (opcionális)
Elkészítés:
1. Keverd össze a száraz hozzávalókat: Egy közepes lábasban keverd össze a kakaóport és a cukrot.
2. Adj hozzá tejet: Lassan öntsd hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy ne legyen csomós.
3. Melegítsd fel: Helyezd a lábast a tűzhelyre, és közepes lángon melegítsd, folyamatosan kevergetve, amíg a forró csoki felforr, de ne hagyd felforrni.
4. Add hozzá a csokoládét: Ha használsz étcsokoládét, ezt most add hozzá, és keverj, amíg teljesen felolvad.
5. Ízesítsd: Végül add hozzá a vanília kivonatot, ha használod, és keverd össze.
6. Tálalás: Öntsd a forró csokit bögrékbe. Tetejére tehetsz tejszínt, pillecukrot vagy csokoládé reszeléket, ízlés szerint.
Tippek: Kísérletezhetsz fűszerekkel is, például fahéjjal vagy szerecsendióval, hogy még különlegesebb ízt kapj.
Kedvenc pihe-puha mézeskalács receptem
Könnyen elkészíthető, puha mézeskalács. Próbáld ki, nem fogsz csalódni! Én évek óta csak ezt sütöm.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
25 dkg porcukor (20-25 dkg)
3 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg margarin vagy vaj
2,5 dl méz
3 tojás
Elkészítés:
1. Keverjük össze a lisztet, porcukrot, fűszert és szódabikarbónát.
2. Adjunk hozzá enyhén megolvasztott margarint, mézet és tojásokat.
3. Keverjük össze nagyjából.
4. Gyúrjuk egynemű tésztává, majd osszuk három részre (ha ragad, adhatunk hozzá még lisztet).
5. A tésztát nyújtsuk ki egy centi vastagra, majd szaggassunk ki belőle formákat.
6. Rakjuk őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben maximum 7-10 percig süssük.
(Forrás: rupanerkonyha.hu oldalról)
Behúzott karaj
A család nagy kedvence
Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj
25 dkg lángolt füstölt kolbász
A páchoz:
fél csésze olaj
1 evőkanál ételízesítő
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál bors
3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
1. A hús közepébe hosszában lyukat szúrunk egy hosszú éles késsel. Ebbe beledugjuk a kolbászt.
2. Átdörzsöljük a páccal.
3. Egy tepsibe beletesszük, a maradék pácot is ráöntjük, és beleöntünk kb. 1 dl vizet. Letakarjuk alufóliával, de még jobb, ha cserépedénybe, vagy öntöttvas edénybe helyezzük, és a saját fedőjével fedjük le.
4. 180 fokos sütőben, letakarva kb. 2 órán át sütjük. Tűpróba után levesszük a fóliát, és még sütjük tovább, míg szépen meg nem pirul a külseje.
5. Burgonyasalátával, franciasalátával a legfinomabb.
Zserbó
Tészta
Hozzávalók:
60 dkg liszt
30 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 tojás sárgája
1 mokkáskanál só
Fél dl rum
Elkészítés:
1. Morzsoljuk el az élesztőt a langyos cukrozott tejben, és hagyjuk pár perc alatt felfutni.
2. A lisztet keverjük el a sóval és porcukorral, majd morzsoljuk bele a margarint.
3. Adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojássárgákat és a rumot, majd gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima lesz.
4. Osszuk három egyforma részre, majd tegyük hűvös helyre pihenni.
Töltelék
Hozzávalók:
40 dkg darált dió
40 dkg sárgabarack lekvár
Ízlés szerint cukor és vaníliás cukor (opcionális)
Elkészítés:
1. Az első adag tésztát nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. Kenjük meg a tésztát sárgabarack lekvárral, majd szórjuk meg darált dióval (és ízlés szerint cukorral).
3. Tegyük rá a második réteg tésztát, és ismételjük meg a lekváros-diós réteget.
4. Végül helyezzük rá a harmadik réteg tésztát, majd hagyjuk kelni 1 órát.
Sütés és csokoládé bevonat
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és süssük a süteményt aranybarnára, körülbelül 35-40 percig.
2. Ha kihűlt, olvasszunk csokoládét a tetejére, majd kenjük el egyenletesen.
3. Várjuk meg, amíg a csokoládé megszilárdul, majd szeleteljük fel a zserbót.